tirsdag 22. oktober 2013


1. Kompetansemål og grunnleggende ferdigheter

Noen grunnleggende ferdigheter er nødvendige forutsetninger for læring og utvikling i skole, arbeid og samfunnsliv. I Kunnskapsløftet er disse definert som å kunne lese, regne, uttrykke seg muntlig og skriftlig, og bruke digitale verktøy. Grunnleggende ferdigheter i programfaget for teknikk og industriell produksjon er intergret i kompetansemålene og er derfor endel av den faglige kompetansen elevene skal tilegne seg. I Vg1 for teknikk og industriell produksjon kan man forstå de grunnleggende ferdighetene slik:

Å kunne bruke digitale verktøy i teknikk og industriell produksjon inngår i alle ledd i arbeidet. Det innebærer bruk av digitale verktøy ved planlegging, produksjon, dokumentasjon og kommunikasjon. I forbindelse med feilsøking og innstilling av maskiner og utstyr brukes digitalt utstyr som verktøy.
 Udir
I programfaget skal det benyttes varierte arbeidsoppgaver som er tilpasset Vg1-nivå og som har relevans for bredden av yrker i utdanningsprogrammet. I produksjon kan vi bruke mange digitale verktøyprogrammer som avlesning av skyvelæret, micrometeret, tegneprogram (Solide Works) samt dokumentasjon av arbeidsoppgaver. Vi har også digital avlesning ved bearbeiding i maskiner og vi bruker Fronter. Her bruker jeg ofte mulighetene med innlevering, prøver med tilbakemelding i Fronter og avkryssningsoppgaver. NDLA blir også ofte benyttet i undervisningen hvor det ligger for eksempel animasjoner og videosnutter. Jeg ser på læreplanen for Vg1 TIP som veldig åpen med hensyn til digital opplæring/undervisning.
Den overordnede kulturelle kompetansen leder også oppmerksomheten mot identitetsdannelse. I stor grad er de unges oppvekst i dag preget av det vi kaller selvdannelse, der medier og teknologi er viktige ressurser for å prøve ut roller og identiteter og hvem man er i forhold til hverandre.
Mange av de unges identitet ligger i å bruke digitale enheter på frtida og jeg mener derfor at de lett kan bruke denne uformelle kompetansen i skolehverdagen. Det er derfor viktig at vi som lærer er kompetente digitale brukere. 
Programfaget omfatter oppgaver og arbeidsmåter som er felles og grunnleggende for all type produksjon innenfor utdanningsprogrammet. Videre inneholder programfaget planlegging, produksjon og kvalitetssikring av en arbeidsoppgave og arbeid med maskiner, materialer og produksjonsutstyr. Tekniske ferdigheter, nøyaktighet, selvstendighet, samarbeidsevne og kommunikasjon inngår i produksjonsarbeid.

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne, innenfor digital kompetanse: 
  • stille inn, bruke og overvåke maskiner og enkle anlegg
  • bruke enkle simuleringsprogram til å beskrive helheten og sammenhengen i produksjonsprosesser
 
2. Lokal tilpasning av læreplanen
Vi har laget en lokal tilpasning av læreplanen som er rettet mot arbeidsoppgaver som kan være med å tilfredstille det lokale næringslivet. Vi arrangerer også en messe på skolen hvor det lokale næringslivet representerer seg samt høgskoler og universitet. Vi får av og til arbeidsoppgaver fra det privat personer og lokalt næringsliv og på den måten får vi en lokal tilpasning av læreplanen. 
 
 
 
 
 

tirsdag 1. oktober 2013

Da er jeg igang med min første blogg:-)

Studiet "IKT i undervisning og vurdering" er for meg et studie med mange nye elementer.
Er vant med bruken av digitale hjelpemidler til undervisningen, men føler meg som en "nyinnflytter" når det gjelder temaene vi skal gjennomføre her. Når det gjelder bruken av blogg i undervisning er jeg usikker på hvordan det vil fungere rettet mot Vg1 TIP og Vg2 Industriteknologifaget i den videregående skolen.

Jeg er motivert for å prøve ut nye undervisningsmetoder og håper dette studiet kan være med å øke kunnskapen og interessen rundt IKT i undervisning og vurdering. Har aldri prøvd et slikt nettstudie før og er spent på hvordan dette vil fungere i praksis for meg.

Jeg har forventninger til at dette blir et spennende og relevant studie som kan kan øke min kompetanse i forhold til IKT i underving og vurdering